Rasebeskrivelse av Lancashire Heeler, hentet fra canis.no:

Lancashire heeler er en liten kugjeter fra England, opprinnelig grevskapet Lancashire. Der har den siden 1400-tallet vært kjent som bøndenes hund. Den har hatt som oppgave å drive kuer, samt fange rotter og ville kaniner. Den er også kjent for sin trofasthet mot sin eier.

Heeleren er svært intelligent og har et stort forråd av lyder når den "prater" med sin eier. Den er også humoristisk og det er vanlig at den ler ved å vise hele tanngarden. Rasens allsidighet har gjort den meget populær som selskapshund. Både for eldre som vil ha turfølge, og for den yngre som kan like agility og andre aktiviteter.

Heeleren er en glad og positiv hund som kan trives både på landet og i byen.
Rasestandard:
Lancashire heeler er en lavstilt, kraftig og bevegelig arbeidshund. Den gjeter buskap og har terrierdrift for kanin- og rottejakt. Lancashire heeler er en glad hund som er meget hengiven overfor sin eier.

Hodet skal stå i forhold til kroppen. Issen er flat, bred og smalnende mot øynene, som sitter bredt fra hverandre. Middels markert stopp. Nesepartiet er likt skallens lengde, smalnende mot snuten. Issen og nesepartiets overlinje er parallell. Leppene skal være stramme.

Øynene skal være mandelformete, middelstore og mørke. Tippører eller stående ører. Saksebitt. Kraftige kjever med regelmessig bitt. Over- eller underbitt er ikke ønskelig.

Halsen skal være middels lang og velansatt på skulderpartiet. Brystkorgen skal være lang og godt velvet. Lendepartiet skal være kort. Rygglinjen skal være rett og jevn. Fortrinnsvis er kroppslengden 2 cm lenger enn mankehøyden (målt fra manken til haleroten).

Skuldrene skal være vel tilbaketrukne og albuene tett inntil kroppen. Benstammen skal være kraftig. Forpotene tillates vridd lett utover, men ikke så mye at de blir svake eller hindrer fri bevegelse. Bakbena skal være muskukløse med lavt ansatt hase. Sett bakfra skal bena være parallelle, såvel i bevegelse som stående. Potene skal være små, faste og ha vel utviklete tredeputer.

Halen skal være høyt ansatt, ikke kupert, og bæres i en lett bue over ryggen, når hunden er aktiv. Raske, spenstige og naturlig fri bevegelser.

Avhengig av årstiden varierer pelsen noe, fra en glatt, glinsende kort pels til noe lengre pels med litt krage, men aldri utstående (strittende). Tillatte farger er Black & tan; svart med rødbrune tegninger på neseparti, kinn og oftest over øynene, fra albuene og nedover (såkalte "tommel-tegninger" ønskelig), på bakbenas innsider og under halen. Brun & tan er også tillatt. Tanfargen kan avta noe med årene. Hvitt er ikke ønskelig, men en liten hvit flekk i brystet kan tillates.

Mankehøyde: for hannhund: 30 cm, for tispe : 25 cm